Robusta vs Arabica - Hvilken kaffebønne er det vi drikker?
I kaffe brukes det i hovedsak to forskjellige type bønner, men hva er egentlig forskjellen mellom kaffebønnene?
Selvom det finnes over 130 arter under familien kaffe er det hovedsaklig 2 bønnetyper vi konsumerer. Den første er arabica bønnen som definitivt smaker best og har evnen til å skape til det mest nyanserte smaksbilde. Så har vi robusta, en kaffetype som hovedsaklig dyrkes i asiatiske land. Denne bønnen er som navnet også peker til, svært robust. Noe som står i motsetning til arabicabønnen, som verken tåler et for varmt eller for kaldt klima.
Det er to hovedgrunner til å bruke robusta og den ene er for eksempel at man ønsker en espressoblanding. Da får man mere body, fylde, krema. Det fungerer på en måte som et krydder i kaffeblandingen. Men den største årsaken internasjonalt, til å bruke robusta er for å senke prisen på et produkt.
I Norge er godt over 95% av bønnene som importeres arabica-bønner. Norge ligger helt i toppen på kaffekonsum i verden, og den gode kvaliteten på bønnene er en av mange grunner til dette.